Kawa zielona

Szeroki wachlarz kaw zielonych. Wysokiej jakości arabiki oraz najpopularniejsze robusty.  Kawa surowa - zielona, mielona jako środek odchudzający.

Zielona kawa jest bogatym źródłem kwasu chlorogenowego (ACG). Podczas procesu palenia kawy ten cenny składnik ulega rozkładowi.Kwas chlorogenowy zmniejsza wchłanianie cukru, przez co zmniejsza kumulację w organizmie zapasów węglowodanów i tłuszczów oraz sprzyja spalaniu tkanki tłuszczowej. Efekt ten dodatkowo wzmacniany przez zawartą w kawie kofeinę, która pobudza metabolizm.  Kwas chlorogenowy jest ważnym elementem wielu środków
Cena: 10,00 zł
Kawa wysokiej jakości o przyjemnym smaku. Australijska arabika jest bardzo rzadką kawą uprawianą na ziemiach Atherton. Skybury to wyjątkowy smak z bogatym aromatem kakao i przypraw. Smak tej australijskiej kawy charakteryzuje się wyraźną kwaskowatością i niskim poziomem goryczki oraz owocowym finiszem. Kawę tę można polecić wszystkim, którzy piją bardzo dużo kawy, gdyż austarlijska arabika zawiera mało kofeiny.       Charakterystyka: Aromat: bardzo intensywny, pełny
Cena: 22,00 zł
Kawa brazylijska ma pełny zakres zastosowań:można ją stosować jako napój jednorodny, jest niezastąpionym składnikiem wszelkich mieszanek kawowych, doskonale komponuje się w mieszankach pod espresso oraz w innych zestawach kaw w stylu włoskim. Arabikę brazylijską wyróżnia doskonała cielistość naparu, dobry, zharmonizowany smak, bogaty i czysty aromat.
Cena: 5,50 zł
Pierwszą plantację tej odmiany kawy założyli belgijscy kolonizatorzy w 1930 roku. Plantatorzy z Burundi przywiązują ogromną wagę do jakości zbiorów, dzięki czemu uzyskują znakomitą kawę. Uprawy prowadzone są przez małe gospodarstwa na wysoko połozonych terenach. Burundi należy do kaw łagodnych i jest uważana za jedą z najlepszych kaw we wschodniej Afryce. Z ziaren otrzymuje się doskonały jednolity napar o wysokiej kwaskowatości. Kawa suszona na słońcu.    
Cena: 7,30 zł
Doskonała do mieszanek kawowych. Tonuje mieszankę i inne zbyt intensywne wyróżniki w zestawieniu. Doskonale komponuje się z pozostałymi składnikami.
Cena: 3,00 zł
Kawa Congo Kivu pochodzi z okolic jeziora Kivu. Rośnie na otaczającym jezioro płaskowyżu. Surowe ziarno nie wygląda atrakcyjnie, ale za to kawa smakuje niezwykle. Kawa Congo Kivu jest bardzo słodka i esencjonalna. Dominują nuty szlachetnej whisky i dębowej beczki. Kawa ta jest wyraźnie kwaskowata, ale łagodna. Ma głęboki zapach owocowego klimatu.     Charakterystyka: Aromat: bardzo intensywny, słodkawy, pełny Smak: dość łagodny z wyrazistą kwaskowatością i  owocową nutą,
Cena: 5,30 zł
Wyjątkowo czysta i delikatna, o unikalnym kwiatowo-owocowym aromacie. Doskonała kawa jednorodna.
Cena: 5,50 zł
Etiopia jest najstarszym eksporterem kawy na świecie. Nazwa kawy Djimmah pochodzi od nazwy miasta położonego w południowej części rejonu Kaffa. Ziarna kawy są pokryte łuską srebrzystą i są nieco drobniejsze, ale w zamian za to łatwiej się upala, a w swojej charakterystyce organoleptycznej nadal pozostaje w ogólnym typie etiopskich kaw Mocca. Ręczne zbiory owoców gwarantują doskonałą jakość kawy Djimmah. Kawa o specyficznym, bogatym smaku z akcentami
Cena: 6,50 zł
Etiopia produkuje wysokogatunkową kawę, która stanowi jej główny produkt eksportowy. Pozyskiwana jest bardzo prymitywnymi - pierwotnymi wręcz - sposobami. Najlepsze uprawy znajdują się w regionach Kaffa, Harrar, Wellega i Sidamo. Arabica Etiopia Sidamo to kawa należąca do rodziny odmian zwanych „Mocca”. Region Sidamo szczyci się ekologiczną czystością upraw. Dzięki doskonałym warunkom glebowym uzyskuje się ziarna idealne zarówno do mieszanek, jak i do
Cena: 7,00 zł
brak zdjęcia
Kawa o bardzo zbliżonych walorach smakowych do Gwatemali SHB, odmiana wielkoziarnista.
Cena: 10,00 zł