Burundi FW B

Kategoria:
Kawa zielona

Pierwszą plantację tej odmiany kawy założyli belgijscy kolonizatorzy w 1930 roku. Plantatorzy z Burundi przywiązują ogromną wagę do jakości zbiorów, dzięki czemu uzyskują znakomitą kawę. Uprawy prowadzone są przez małe gospodarstwa na wysoko połozonych terenach. Burundi należy do kaw łagodnych i jest uważana za jedą z najlepszych kaw we wschodniej Afryce. Z ziaren otrzymuje się doskonały jednolity napar o wysokiej kwaskowatości. Kawa suszona na słońcu.

 

 

Charakterystyka:

Aromat: pełny, charakterystyczny, lekko ostrawy

Smak: pełny z cenioną kwaskowatością
Zbiory : od lutego do marca (I), od kwietnia do  maja (II)
Wysokość uprawy: 1500-2000 m n.p.m.
Metoda obróbki : mokra
Ziarno : duży do średniego
Kofeina: 135 mg/filiżanka

Cena:
7,30 zł
Opakowanie: 
-+