Afryka

brak zdjęcia
Pierwszą plantację tej odmiany kawy założyli belgijscy kolonizatorzy w 1930 roku. Plantatorzy z Burundi przywiązują ogromną wagę do jakości zbiorów, dzięki czemu uzyskują znakomitą kawę. Uprawy prowadzone są przez małe gospodarstwa na wysoko połozonych terenach. Burundi należy do kaw łagodnych i jest uważana za jedą z najlepszych kaw we wschodniej Afryce. Z ziaren otrzymuje się doskonały jednolity napar o wysokiej kwaskowatości. Kawa suszona na słońcu.    
Cena: 11,70 zł
brak zdjęcia
Kawa Congo Kivu pochodzi z okolic jeziora Kivu. Rośnie na otaczającym jezioro płaskowyżu. Surowe ziarno nie wygląda atrakcyjnie, ale za to kawa smakuje niezwykle. Kawa Congo Kivu jest bardzo słodka i esencjonalna. Dominują nuty szlachetnej whisky i dębowej beczki. Kawa ta jest wyraźnie kwaskowata, ale łagodna. Ma głęboki zapach owocowego klimatu.     Charakterystyka: Aromat: bardzo intensywny, słodkawy, pełny Smak: dość łagodny z wyrazistą kwaskowatością i  owocową nutą,
Cena: 10,20 zł
brak zdjęcia
Etiopia jest najstarszym eksporterem kawy na świecie. Nazwa kawy Djimmah pochodzi od nazwy miasta położonego w południowej części rejonu Kaffa. Ziarna kawy są pokryte łuską srebrzystą i są nieco drobniejsze, ale w zamian za to łatwiej się upala, a w swojej charakterystyce organoleptycznej nadal pozostaje w ogólnym typie etiopskich kaw Mocca. Ręczne zbiory owoców gwarantują doskonałą jakość kawy Djimmah. Kawa o specyficznym, bogatym smaku z akcentami
Cena: 11,00 zł
Etiopia produkuje wysokogatunkową kawę, która stanowi jej główny produkt eksportowy. Pozyskiwana jest bardzo prymitywnymi - pierwotnymi wręcz - sposobami. Najlepsze uprawy znajdują się w regionach Kaffa, Harrar, Wellega i Sidamo. Arabica Etiopia Sidamo to kawa należąca do rodziny odmian zwanych „Mocca”. Region Sidamo szczyci się ekologiczną czystością upraw. Dzięki doskonałym warunkom glebowym uzyskuje się ziarna idealne zarówno do mieszanek, jak i do
Cena: 12,00 zł
brak zdjęcia
Jest to chyba najbardziej znana i rozpoznawalna kawa z Etiopii. Kawa to pochodzi z regionu Sidamo o nazwie Yirga Cheffe i uznawana jest przez wielu za miejsce, gdzie rośnie najlepsza kawa na świecie.  Przyjemnie zrównoważona, ze stonowaną kwaskowatością i dobrą cielistością. Kawa z tego regionu charakteryzuje się bardzo intensywnym akcentem owocowym (słodkie nuty zapachowe brzoskwini i moreli), a nawet waniliowym. Napar wyodrębnia również elementy skórki cytrynowej.
Cena: 13,15 zł
Najlepsza kawa afrykańska, harmonijna i zbalansowana. Idealny pod względem klimatu kenijski płaskowyż stwarza bardzo korzystne warunki do uprawy wysokogatunkowych arabik. Kenijska kawa charakteryzuje się wyraźną kwaskowatością z wyczuwalnym aromatem winno-owocowym. Wysokie położenie plantacji i zbieranie tylko dojrzałych ziaren powoduje, że jest to ziarno najwyższej jakości. Oznaczenie AA świadczy o wykorzystaniu największych ziaren.  Kawa ta ceniona jest przez wielu konsument
Cena: 15,00 zł
Kawa pochodząca z serca Afryki. Doskonała jako kawa jednorodna, o łagodnym aromacie, z wyraźnie wyczuwalnym akcentem kwiatowym. Malawi jest krajem afrykańskim o bardzo dobrych warunkach dla uprawy kawy , szczególnie w północnej części kraju gdzie plantacje są położone na wysokości 1300 do 1550m n.p.m. Kawy z Malawi wysokiego stopnia czystości odznaczająsię bogatym smakiem i intensywnym pięknym aromatem z bardzo ciekawym, przyjemnie atrakcyjnym akcentem orzechowym, przy niezbyt
Cena: 12,90 zł
brak zdjęcia
Opis już wkrótce
Cena: 9,00 zł
brak zdjęcia
Tanzańska kawa uprawiana jest nz żyznych stokach wulkanicznych, co daje jej unikalne warunki klimatyczne. Większość zbiorów pochodzi z małych gospodarstw. Tanzańską kawę w niektórych odmianach można zaliczyć do najlepszych kaw na świecie. Problemem tamtejszego przemysłu kawowego jest ogromny przemyt. Kawa ta charakteryzuje się łagodną kwaskowatością ( w przeciwieństwie do kaw kenijskich)  i ostrym wyrazistym smakiem przedzierającym się przez intensywny i przyjemny
Cena: 13,15 zł
brak zdjęcia
Kawa pochodzi z prowincji Harrar, leżącej na wschód od stolicy Etiopii. Harrar słynie ze znakomitych warunków klimatycznych dla kawowców. Wszystkie owoce kawy wystawiane sa na słońce do wyschnięcia, często na krzewach. Kawa z Harrar uważana jest za troszkę pikantną, niosącą zapach i smak mango, brzoskwiń i miodu. Charakteryzuje się wyrazistą kwaskowatości, złożoną słodyczą z "dzikim" aromatem.     Charakterystyka: Aromat: bardzo intensywny, "
Cena: 17,40 zł