Nepal Himalayan

Kategoria:
Kawa palona

Indywidualna kawa, o wyjątkowej czystości, łagodna, z subtelnym akcentem kwiatowym.Ta odmiana kawy rośnie na wysoko położonych plantacjach, co wyjaśnia jej niepowtarzalny aromat i charakter.  Farmerzy nepalscy przejęli niektóre indyjskie praktyki uprawiania i obróbki kawy. Jedną z nich jest ucinanie wierzchołka krzewu kawowego na wysokości ok. 3-4 stóp (90-120 cm). Nepal produkuje kawę bez nawozów sztucznych. Chociaż kawa pochodzi z produkcji organicznej, nie jest to jeszcze potwierdzone certyfikatami.Otrzymane ziarna są delikatne, słodko-kwaśne, aromatyczne. Obecnie produkacja kawy jest niewielka, ale większość farmerów posiada bardzo młode krzewy, które będą w pełni produktywne w ciągu najbliższych  lat. Produkcja Arabiki powinna wzrosnąć znacząco w ciągu najbliższych 10 lat.

 

 

Charakterystyka:

Aromat: czysty,  lekko owocowy, odrobinę jaśminowy i korzenny

Smak:  słodki, kwaskowaty, z delikatnym, korzennym bukietem smaków, lekko orzechowy

Wysokość uprawy: 1500-2500 m n.p.m.
Metoda obróbki : mokra (90%)
Ziarno : średniej wielkości
Kofeina: 140 mg/filiżanka

Cena:
29,00 zł
Opakowanie: 
-+