Etiopia Yrgacheffe

brak zdjęcia
Kategoria:
Kawa palona

Jest to chyba najbardziej znana i rozpoznawalna kawa z Etiopii. Kawa to pochodzi z regionu Sidamo o nazwie Yirga Cheffe i uznawana jest przez wielu za miejsce, gdzie rośnie najlepsza kawa na świecie.  Przyjemnie zrównoważona, ze stonowaną kwaskowatością i dobrą cielistością. Kawa z tego regionu charakteryzuje się bardzo intensywnym akcentem owocowym (słodkie nuty zapachowe brzoskwini i moreli), a nawet waniliowym. Napar wyodrębnia również elementy skórki cytrynowej. Doskonała kawa do stosowania w mieszankach, świetna jako kawa jednorodna z racji swej niepowtarzalnej wyrazistości.

 

Charakterystyka:

Aromat: pełny, charakterystyczny

Smak: stonowana kwaskowatość z owocowymi akcentami,  nutką wanilii i posmakiem kakao
Zbiory : od października do kwietnia (I), od sierpnia do grudnia (II)
Wysokość uprawy: 1500-1800 m n.p.m.
Metoda obróbki : mokra
Ziarno : średniej wielkości
Kofeina: 140 mg/filiżanka

Cena:
13,15 zł
Opakowanie: 
-+